Nikad jednostavnije do omiljenog TV sadržaja: Saznaj kako pokrenuti A1 TV na svom uređaju

#Tips&Tricks
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 27.11.2023.
Smart TV

Danas je lakše nego ikad prije gledati svoj omiljeni TV sadržaj gdje god se nalaziš, kad god poželiš i s bilo kojeg uređaja. Dok je gledanje televizije nekoć bilo sinonim za izležavanje na kauču ispred TV-a, sada serije i filmove pratiš gdje i kad god ti odgovara – u redu u trgovini, u kadi, u javnom prijevozu, dok jedeš ili kuhaš.

Ako želiš još jednostavnije gledati svoj omiljeni TV sadržaj, i to bez dodatnih uređaja, instalacija i suvišnih daljinskih upravljača, A1 TV idealan je izbor za tebe. Preuzmi A1 Xplore TV aplikaciju i gledaj A1 TV putem smart TV-a, Android TV boxa ili samo pokreni omiljenu seriju na svom mobitelu, tabletu ili računalu.

U nastavku otkrij kako u nekoliko koraka pokrenuti A1 Xplore TV aplikaciju na smart TV-u (Android TV) i Android TV boxu (A1 Smart box).

A1 Smart box

A1 Smart box je Android TV box i idealno je rješenje kada nemaš smart TV na kojem je moguće instalirati A1 Xplore TV aplikaciju. Osim toga, na A1 Smart box možeš instalirati i druge aplikacije koje će tvoj TV pretvoriti u smart TV, sve što trebaš učiniti jest osigurati stabilnu internet vezu.

Maksimalno iskoristi funkcionalnosti A1 Smart boxa i ulogiraj se na uređaj sa svojim Google mail računom i pristupi Google Play trgovini u kojoj se nalazi mnoštvo aplikacija, uključujući A1 Xplore TV.

Najprije uključi A1 Smart Box u struju i poveži ga s TV-om pomoću HDMI kabela i internetom preko LAN kabela. Nakon toga pokreni uslugu na TV-u, a imaj na umu da kod prvog pokretanja treba upariti daljinski upravljač s uređajem i spojiti se na svoj Google račun.

U videu pogledaj detaljne upute za pokretanje A1 Xplore TV aplikacije na A1 Smart boxu.

A1 Smart box po potrebi možeš seliti iz sobe u sobu, na vikendicu ili gdje god želiš i tako bezbrižno pratiti svoj omiljeni TV sadržaj. A1 Xplore TV aplkacija nudi mnoštvo sadržaja, ali i mogućnost gledanja sadržaja iz prošlosti do 7 dana unatrag. Ne propusti omiljeni TV sadržaj, snimi ga i pogledaj kasnije. Isto tako, ako ti zatreba kratki odmor od gledanja, stisni pauzu i nastavi kasnije.

Android TV

Android TV zapravo je vrsta smart TV-a. Njime se možeš spojiti na internet i instalirati razne aplikacije iz Google Play trgovine, baš kao što radiš sa svojim pametnim telefonom s Android operativnim sustavom. 

Nakon što se spojiš na internet, u Google Play trgovini pronađi A1 Xplore TV aplikaciju, a detaljne upute pogledaj u video tutorijalu.

Foto: Getty Images

Povezane vijesti

Vidi sve vijesti
Igranje videoigara

A1 svijet

Najbolji prikaz raznolikosti gejming industrije: Ovo su videoigre koje su obilježile godinu na izmaku

Ostalo je još nekoliko tjedana do kraja 2023. koja je izrodila pregršt uzbudljivih videoigara, od nekonvencionalnih indie izdanja do nastavaka hit franšiza.

Gotovo je svaki mjesec ove godine gejmerima podario nevjerojatne igre, a nije nedostajalo hrabrih novih iskoraka i ideja. Uz standardno kvalitetne blockbustere koji su dominirali medijskim prostorom, pronaći ćeš i nevjerojatnu kolekciju manje poznatih naslova koji savršeno prikazuju raznolikost gejming industrije i dokazuju da u šumi videoigara postoji ponešto za svakoga. U nastavku ti donosimo pregled najboljih videoigara 2023. godine.

Diablo IV

Teško je vjerovati da je prošlo više od desetljeća otkako je Diablo III ugledao svjetlo dana. Novi nastavak ove kultne videoigre, iza kojeg stoji razvojni studio Blizzard, dao je obožavateljima upravo ono što su tražili – povratak mračnijim korijenima, bez ikakvog uljepšavanja. Tako ćeš puzati blatnjavom tamnicom i svladati hordu demona jednim udarcem, sve u potrazi za plijenom. Radnja Diabla IV odvija se 50 godina nakon trećeg nastavka, a igrač je slučajno uvučen u intrigu i pokušava zaustaviti Lilith, demonsku majku čovječanstva, u njezinim planovima.

Cyberpunk Phantom Liberty

Kad je prije tri godine razvojni studio CD Projekt Red lansirao Cyberpunk 2077 s hrpom grešaka u kodu, bilo je teško vjerovati da će ovaj SF ep tako skoro biti usavršen. Međutim, nizom većih i manjih intervencija Phantom Liberty ispunio je to obećanje. Radi se o špijunskom trileru koji je smješten na sumorne ulice Night Cityja, sa sjajnom pričom koja uključuje izdaje, visoku politiku i zanimljive likove. Čut ćeš i glasove poznatih lica, kao što su Idris Elba i Christine Minji Chang, dok će ti novo stablo vještina i perkova podariti sve potrebne vještine za određene stilove igranja – od hakiranja i tučnjave prsa o prsa do futurističkog okršaja revolverima.

Mortal Kombat I

Tijekom posljednjeg desetljeća studio NetherRealm uspio je vratiti Mortal Kombat borbama ninja, demona i zlotvora u 2D-u. Reboot franšize Mortal Kombat l ni po čemu ne odskače od toga. Dok samostalni igrač „uranja“ u cjelovečernji animirani film u koji je ubačeno nekoliko tučnjava, multiplayer verzija donosi više akcije i uzbuđenja. Iako ovaj nastavak kultne videoigre možda nije podario najmaštovitiji pristup 30-godišnjoj ostavštini franšize, NetherRealm ostao je dosljedan svojim standardima.

Cocoon

Studio Annapurna Interactive jedan je od najboljih lovaca na talente u cijeloj industriji videoigara, objavljujući indie hit za indie hitom s nevjerojatnom dosljednošću, a Cocoon bi mogao biti njihova najbolja igra dosad. Radi se o naslovu koji zahtijeva mozganje jer se stalno redefinira, iznenađujući igrače raznim izazovima. Igrača predstavlja šareno stvorenje nalik kukcu, a radnja se odvija na nepoznatom pustinjskom planetu, da biste se svladavanjem prvog zlikovca neočekivano zatekli u potpuno drugom, mračnom i tehnološki naprednom svijetu. Tada se prvotni svijet pretvara u crvenu kuglu koju igrač može nositi na leđima. Što igra više odmiče, zagonetke postaju apstraktnije i strašnije, zbog čega se igrač osjeća maleno, ali na najbolji mogući način.

Horizon Call of the Mountain

VR revolucija, predvođena Facebookom, Googleom i gotovo svakim drugim tehnološkim divom, nikad se nije potpuno probila u mainstream. Međutim, Sony je ove godine predstavio svoje najnovije VR slušalice, PlayStation VR2, koje su impresionirale zaljubljenike u gadgete svojim naprednim softverom. Horizon se odvija u postapokalipsi u kojoj se čovječanstvo vratilo u kameno doba, a glomazni kiborzi dinosauri vrebaju ravnice nekadašnjeg SAD-a. U igrici ćeš hvatati stjenovite vrhove svojim žuljevitim dlanovima i uživati u pojavljivanju nekih od poznatih lica franšize. Iako se VR još uvijek mora dokazati igračima, Call of the Mountain mogao bi svakoga uvjeriti u njezin potencijal.

Ovih blagdana usavrši svoje gejming vještine uz PlayStation 5 po najboljoj cijeni od 1 € (7,53 kn) jednokratno i 12 € (90,41 kn) mjesečno. Sve spomenute igrice možeš preuzeti i igrati na najpopularnijoj gejming konzoli na svijetu. Ova ponuda vrijedi samo uz A1 fiksni internet, a nakon što provjeriš dostupnost i odabereš svoj internet paket, PlayStation 5 pronađi na koraku "Dodatne pogodnosti“. Požuri jer su zalihe ograničene.

Foto: Getty Images

Gledanje televizije

A1 svijet

Od pozornog praćenja programa do multiscreeninga: Kako su se promijenile navike gledanja TV-a

Način na koji gledamo televiziju uvelike se promijenio, ponajprije zbog razvoja tehnologije i platformi za streaming. Dok je gledanje televizije nekoć bilo sinonim za izležavanje na kauču ispred TV-a, sada omiljene serije i filmove pratimo gdje i kad god želimo – u redu u trgovini, u javnom prijevozu, dok jedemo i kuhamo.

U eri streaminga promijenila su se mjesta, navike i načini na koji gledamo TV. Današnji mladi su digitalni urođenici koji su rođeni uz tehnologiju i primarno konzumiraju TV sadržaj putem interneta, pa samim time nisu vezani za točan termin i lokaciju gledanja.

Međutim, trend streaminga nije zaobišao ni starije generacije. Prema Forbesu, gledatelji u dobi od 15 do 29 godina provode 22 posto svog slobodnog vremena streamajući, dok osobe starije od 60 godina provode 14 posto svog vremena uz takve usluge.



Postoje i novi načini konzumiranja TV sadržaja pa tako s pojavom streaming servisa sve više bingeamo, odnosno gledamo više epizoda određene serije u jednom dahu. Tradicionalno gledanje sadržaja uživo ili kada se emitira na televiziji, obično jednom tjedno, uglavnom je postalo stvar prošlosti. Međutim, prema istraživanjima danas dominira serijsko gledanje TV-a koje se odnosi na gledanje (nekoliko sezona) serije vlastitim tempom tijekom nekoliko dana, tjedana ili mjeseci.

Učestalost bingeanja i serijskog gledanja TV-a porasla je u razdoblju od 2015. do 2020. godine, a prvenstveno se radi o gledanju sadržaja na televizoru u dnevnoj sobi, a ne na računalu ili mobitelu.

Zašto gledamo TV i što radimo dok „gledamo“?

Tijekom pandemije provodili smo puno više vremena kod kuće, a samim time pred televizijom. Međutim, znači li to da smo je zaista gledali? 

Istraživanja su pokazala da televiziju više gledamo pasivno, primarno je koristeći za pozadinsku buku, ali i da nam pravi društvo. Ignoriranje TV-a postalo je uobičajeno, kao i spavanje i objedovanje uz omiljene serije i filmove. Dakle, gledatelji više nisu prikovani uz televizor u dnevnoj sobi, već TV sadržaj prate na drugim uređajima poput laptopa, tableta ili pametnog telefona. Fenomen višeekranskog gledanja, odnosno multiscreeninga porastao je s popularnošću pametnih telefona, čime se raspršuje fokus s primarnog sadržaja u korist skrolanja društvenim mrežama ili neke druge aktivnosti. 



Što „televizija“ znači različitim generacijama? Umjesto tradicionalnih TV kanala, ogroman broj mladih daje prednost svojoj omiljenoj streaming platformi. Gledatelji u dobi od 16 do 24 godine provedu u prosjeku samo 53 minute dnevno gledajući tradicionalne kanale, što je pad od dvije trećine u odnosu na prethodno desetljeće i također sedam puta manje u usporedbi s gledateljima starijima od 65 godina.

Međutim, ukupno gledajući, više vremena provodimo gledajući sadržaj. Djeca u prosjeku gledaju TV pet sati dnevno, što je povećanje od 7 posto u odnosu na 2018. godinu. Općenito je količina vremena koju provedemo s upaljenim TV-om od 10 do 17 sati porasla za 77 posto.

Iako su se stilovi gledanja, aktivnosti i navike publike promijenili posljednjih nekoliko godina (i vjerojatno će se nastaviti mijenjati), neke stvari ostaju iste. Najviše streamamo sadržaj petkom, subotom i nedjeljom, dok je udarni termin i dalje najvažniji dio dana za one koji prate TV program uživo.



Kako se mijenjaju korisničke potrebe i navike, tako raste potražnja za praktičnim rješenjima koja im olakšavaju život. Uz A1 TV od sada još jednostavnije prati omiljeni TV sadržaj, i to bez dodatnih uređaja, instalacija i suvišnih daljinskih upravljača.

Gledaj A1 TV na smart TV-u, putem A1 digitalnog TV prijamnika ili A1 Smart boxa. Instaliraj A1 Xplore TV aplikaciju na uređaj po želji i prati omiljeni TV sadržaj gdje god se nalaziš. Osim toga, do 24. listopada uz novi A1 internet paket odaberi sjajni Samsung smart TV po odličnoj cijeni od 10 € (75,35 kn) mjesečno. Više detalja saznaj OVDJE.

Foto: Getty Images