Učinkovito čišćenje telefona, tableta i ekrana


Ovako možete spriječiti prljavštinu i klice na svom pametnom telefonu


Virusi i bakterije vrebaju na kvakama, rukohvatima u sredstvima javnog prijevoza i kolicima za kupnju. Iako sad svoje ruke peremo više nego ikad, često zaboravljamo na sve klice koje se skrivaju na zaslonima mobitela i tableta.


 

Kako možemo spriječiti prljavštinu i klice?

Najjednostavnije je, naravno, ne dopustiti im da dospiju na vaš mobitel. Jednostavan savjet: svakako operite ruke prije korištenja i ne koristite mobitel dok jedete ili ste na toaletu.

Svakodnevni ritual čišćenja

Često instinktivno hvatamo odjeću koju nosimo kako bismo usput obrisali zaslone. To je možda praktično, ali kod grubih tkanina poput pletenih pulovera sa sjajnim metalnim nitima, naravno, nije preporučljivo.

Učinkovit u upotrebi: krpice od mikrovlakana

Bolje su krpice od mikrovlakana ili maramice za brisanje naočala, koje se mogu povoljno nabaviti u dućanima s kućanskim proizvodima ili u optici. Bez problema skidaju ostatke masnoće sa zaslona. No, i te krpice potrebno je redovito prati. Mogu se jednostavno oprati u perilici rublja na 60 stupnjeva s niskom brzinom centrifuge. Pažnja: krpice od mikrovlakana i omekšivač ne idu zajedno. 

 

Voda

Kod tvrdokornih mrlja pomaže ako krpicu od mikrovlakana navlažimo toplom vodom. Budite pažljivi s uređajima koji nisu vodootporni kako biste izbjegli oštećenje. S mobitelima za vanjsku upotrebu slobodno možemo rukovati malo grublje te ih uredno isprati. Molimo da pritom pazite da su svi utori zatvoreni.

Gelovi za čišćenje

Pomoćno sredstvo koje je zaista korisno je gel za čišćenje. Radi se o neonski žutoj tvari koja se mijesi i na koju se hvata svaka prljavština. Prednost: Gel je dostupan i u najmanjim dućanima i budući da je suh, neće oštetiti vaš mobitel.

Jesu li sredstva za čišćenje prihvatljiva?

Agresivni proizvodi za čišćenje kakve, na primjer, koristimo za čišćenje kade,  uzrokuju oštećenja na tehnološkim uređajima. Ako netko želi redovito dezinficirati svoj pametni telefon, neka jednostavno uzme specijalne dezinfekcijske maramice za uređaje. Ali antibakterijske gelove, koje, na primjer, upotrebljavamo za čišćenje ruku dok smo na putu bolje ne jer oni mogu popuniti i zalijepiti utore.

Apple preporuča izopropilni alkohol

Apple preporuča primjenu proizvoda sa 70 posto izopropilnog alkohola za sve Appleove proizvode, osim kožnih i tekstilnih površina. Napominje se i da se dezinfekcijsko sredstvo ne nanosi izravno na površinu, već da se nanese mekanom krpom koja ne ostavlja dlačice. Za zaslone se posebno napominje da se ne upotrebljavaju sredstva koja sadrže aceton, jer za to postoje posebna sredstva za čišćenje zaslona. 

Ne zaboravite na zaslon

Svakodnevno čišćenje zaslona sad je važnije no ikad prije. Preporučuje se prije svega da imate svoje krpice za čišćenje zaslona za jednokratnu upotrebu.

Mala pomoćna kućanska sredstva

Štapići za uši i čačkalice omiljeni su mali pomoćnici u čišćenju uređaja. Čačkalicom se može ukloniti prljavština iz sitnih utora, dok se štapićima za uši može dobro očistiti priključak za slušalice. Pritom je važno da se vrlo oprezno služimo kućanskim priborom kako ostaci vate ili drvca ne bi zapeli u utorima. Najbolje je štapić uhvatiti s dva prsta nakon što smo prije toga uklonili veći dio vate.