Botneti

  • Datum 10.05.2022.

Zamislite da morate ispeći sto pita s jabukom u sat vremena te zato što doma nemate pećnicu možete nevidljivo ući u sto stanova i iskoristiti tuđe pećnice da ispečete sve pite na vrijeme. Upravo to rade neki zlonamjerni programi – dolaze na veći broj računala, povezuju se i zatim rade ono što im netko naredi, a sve bez da su vlasnici računala toga svjesni.

Početkom 2016., skupina studenata kreirala je program koji je iskoristio slabe zaporke na desecima računala diljem svijeta, zarazio ih, a zatim koristio kako bi sa svima njima dalje napadali mrežne stranice diljem svijeta. Tada je, tako zvani Mirai botnet, onemogućio rad velikog broja mrežnih stranica, uključujući medije i sveučilišta. Njegov konkurent, Emotet botnet, toliko se brzo širio, da je svoje širenje u samo pola godine povećao za preko 900%.

Napadačima posao olakšava činjenica što za takve napade mogu koristiti bilo koji uređaj koji pristupa internetu (tzv. IoT), a kojih dnevno ima gotovo osam milijuna.

Od tada, pa sve do danas, tržište bilježi povećanje broja korištenja botneta te šteta koje nastaju, a povećanjem interesa za kriptovalutama, predviđa se značajan rast napada upravo na njihove korisnike.