Kripto rudarenje (mining)

  • Datum 11.05.2022.

Rudarenje je rudarenje; dok jedno od čovjeka traži težak i mukotrpan fizički rad ispod zemlje, drugi podrazumijeva korištenje računala i (puno) struje dok čovjek čeka. U prvom slučaju rezultat su rude poput ugljena, a u drugom su rezultat kriptovalute.

No, u tržištu vrijednom više stotina milijardi eura, zlonamjerne osobe koriste priliku kako bi udaljeno pristupili računalima drugih korisnika te onda njih koristila za rudarenje kriptovaluta i to upravo zato što računala takvih osoba nisu bila dovoljno zaštićena ili su oni kao korisnici preuzeli neki zlonamjerni program putem phishinga ili komprimitirane mrežne stranice. Ovakva se vrsta kriminala naziva cryptojacking.

Usporedivo, to je kao i da ostavimo otključana vrata i pustimo nepoznate osobe da ulaze u naš stan kad god oni to požele te koriste sve naše kućanske uređaje za svoje potrebe (dok mi plaćamo račune za njihovu struju).

Godišnje se u svijetu zabilježi preko sto milijuna ovakvih napada, dok je samo u prvih šest mjeseci prošle godini u Europi zabilježen rast od preko 200%.