Planiraš putovati uskoro? Ovih 7 savjeta za pametno pakiranje uštedjet će ti vrijeme i živce

#Dodatne usluge #A1 svijet
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 09.02.2024.
Kako se pametno spakirati za putovanje

Planiranje putovanja jedan je od najljepših osjećaja na svijetu. Međutim, jedna popratna aktivnost pritom nije toliko zabavna – pakiranje

Stres oko smišljanja sadržaja putne torbe (i kako da sve stane u kofer ili ruksak) može umanjiti uzbuđenje prije putovanja koje dugo planiraš, ali to ne mora biti tako.

Ako je pred tobom godišnji odmor u inozemstvu, pročitaj naše prijedloge za pametno pakiranje. Saznaj kako da ti se ne zgužva omiljena majica ili pulover te kako osigurati dovoljno mjesta u koferu za sve suvenire.

1. Prije svega - odjeća

Prva stvar koju trebaš staviti u putnu torbu je odjeća. Najbolji način da spriječiš nabore i maksimalno iskoristiš sav prostor je metoda rolanja. Položi gornje dijelove odjeće, preklopi rukave i zarolaj ih odozdo prema gore. Hlačama spoji nogavice i zarolaj ih od struka prema dolje.
Stavi odjeću u torbu, a zatim na nju idu cipele i drugi predmeti neobičnog oblika, poput alata za oblikovanje kose.


Bonus savjet: Ako odmah nakon slijetanja imaš dogovor, unaprijed isplaniraj svoj outfit i stavi ga na vrh hrpe u koferu. Na taj način izbjegavaš kopanje po stvarima i odjeća se neće toliko zgužvati.

2. Što s teškim stvarima?

Teške predmete stavi na dno kofera, što bliže kotačima. Na ovaj se način ne gnječe tvoje ostale stvari, a tvoj kofer zadržava stabilnost kad je u uspravnom položaju.

3. Važni lijekovi

Nema potrebe da spakiraš cijelu svoju kućnu apoteku za jedno putovanje. Odaberi samo najvažnije lijekove, poput tableta za glavobolju, analgetika ili terapije

Bonus savjet: Ne zaboravi i na flastere jer mogu biti korisni nakon dugog hodanja!

4. Višekratna boca za vodu

S praznom bocom za vodu možeš proći osiguranje u zračnoj luci. Nakon toga možeš je napuniti u kafiću ili dediciranim postajama za vodu. Osim prijeko potrebne hidratizacije, na ovaj način ćeš izbjeći kupnju plastičnih boca pri razgledavanju kada dođeš na željenu destinaciju.

5. Dodatna torba za suvenire

Ceker ili mali ruksak zgodan su izbor ako obično kupuješ puno suvenira za svoje najmilije. Osim što neće zauzati puno prostora u koferu, možeš ih napuniti (gotovo) svime što kupiš na putovanju.

6. Dokumenti

Naravno, prije puta u inozemstvo provjeri vrijede li ti svi potrebni dokumenti. Stavi ih na mjesto koje će ti uvijek biti pri ruci.
Pametni telefoni će ti olakšati puno toga na putovanju. Avionske i druge putne karte uglavnom stižu na e-mail pa ih ne moraš printati (osim ako se to izričito traži).

Bonus savjet: Prije putovanja možeš skenirati svoje dokumente (osobnu iskaznicu, putovnicu, vozačku dozvolu, indeks i sl.) i poslati si na e-mail u slučaju da ih izgubiš na putovanju.

7. Ne zaboravi na putno osiguranje

Iako volimo misliti da se nezgode uvijek događaju drugima, nitko nije imun na nepredviđene događaje na putovanju. Zato je prije polaska preporučljivo ugovoriti putno osiguranje.
Sigurno znaš nekoga tko je na svojoj koži iskusio otkazivanje ili kašnjenje leta, gubitak ili oštećenje prtljage, nezgodu, ozljedu ili bolest na putovanju, a to potvrđuju i ovi statistički podaci.

Primjerice, prema godišnjem izvješću tvrtke SITA, u 2019. godini je na globalnoj razini od 1000 torbi njih šest (5,6) kasnilo, bilo oštećeno, ukradeno ili izgubljeno. Taj se broj smanjio 2021. godine na četiri torbe (4,35), a onda se 2022. godine stopa gotovo udvostručila na osam torbi (7,6) na 1000 putnika, odnosno u apsolutnim brojkama - 26 milijuna komada prtljage je kasnilo, bilo izgubljeno ili oštećeno.

Osim toga, procjenjuje se da 15 do 37 posto putnika na kratkoročnim međunarodnim putovanjima iskusi neki zdravstveni problem. A oko 40 posto putnika dobije neki oblik respiratorne ili crijevne infekcije tijekom putovanja. Bolnički troškovi u inozemstvu mogu iznositi i do nekoliko tisuća eura, a uz Putno osiguranje za A1 korisnike, za cijenu jedne kave dnevno možeš se osigurati i tako izbjeći plaćanje ogromnih iznosa.

Putno osiguranje za A1 korisnike usluga je koju pruža naš austrijski osiguravajući partner L’AMIE, a omogućuje ti zaštitu i bezbrižnost na putovanju. Usluga je dostupna odmah nakon besplatne registracije te nakon toga vrijedi za sva buduća putovanja. Za razliku od većine drugih putnih osiguranja, uslugu ne plaćaš unaprijed, nego samo za dane provedene u inozemstvu, već od 1,69 € dnevno. Dakle, usluga ti se ne naplaćuje nakon registracije, već tek po prelasku granice.

Kako to funkcionira u praksi? Kad izađeš iz Hrvatske i povežeš se na mrežu lokalnog operatora u inozemstvu, dobit ćeš SMS o aktivaciji pokrića za to putovanje. Ako ne želiš koristiti Putno osiguranje za A1 korisnike na tom putovanju, jednostavno ga deaktiviraj odgovorom na spomenuti SMS. Pri povratku u državu i spajanjem na A1 mrežu, dobivaš SMS obavijest o završetku pokrića za to putovanje i usluga je u mirovanju do tvog sljedećeg putovanja u inozemstvo.

Registriraj se za Putno osiguranje za A1 korisnike u Moj A1 aplikaciji, prilikom narudžbe mobilne tarife na pretplatu na webshopu (na koraku Dodatne pogodnosti) ili u A1 centrima i partnerskim prodajnim mjestima. Uslugom upravljaj putem Moj A1 aplikacije, a premiju plaćaj zajedno sa svojim mjesečnim računom za A1 usluge.

Foto: Getty Images

Povezane vijesti

Vidi sve vijesti
Poplava u kući

A1 svijet

Ovo su najčešći kvarovi u tvom domu: Što možeš popraviti na svoju ruku, a kada je potrebno zvati majstora?

Iznenadni kvarovi i hitne intervencije u kućanstvu uglavnom nas dočekuju nespremne, budući da svoj dom uglavnom uzimamo zdravo za gotovo. U nekim situacijama važna je brza reakcija kako ne bi došlo do veće štete, a pritom je potrebno angažirati dobrog i dostupnog majstora, što je uglavnom zahtjevna zadaća.

Upravo zato dobro je znati da neke popravke ili privremene sanacije možeš odraditi samostalno. U nastavku saznaj koji su najčešći kvarovi u kućanstvu i kako im doskočiti.

Kvarovi na vodovodnim instalacijama

Kako izbjeći pucanje cijevi i izlijevanja vode? Ovi nepredvidivi kvarovi uglavnom se događaju zimi kada se cijevi zalede uslijed dužeg nekorištenja (npr. u vikendicama).
Stručnjaci iz ORYX Asistencije savjetuju da ispustiš vodu iz sustava te otvoriš sve slavine i ventile kako se višak vode ne bi zadržavao i zaledio unutar cijevi. Ako ti to nije opcija, možeš izolirati cijevi s poliuretanskom pjenom, staklenom vunom, stiroporom, bazaltnim izolatorima i sl.

Ako dođe do izlijevanja vode iz puknute cijevi, zatvori glavni ventil vode. Kod lakših kvarova, uglavnom je potrebno zamijeniti ventile ili gumice, no kod većih kvarova potrebno je zamijeniti dio cijevi, što zahtijeva poziv vodoinstalateru.

Začepljenje kanalizacijskih cijevi

Kanalizacijske cijevi začepljuju se uglavnom zbog izlijevanja raznog sadržaja ili pucanja cijevi i zato je važno pravilno održavati i čistiti instalacije.

Kod kuhinjskih odvoda problem nastaje kod sipanja masti, taloga kave i ostataka hrane, dok je bacanje higijenskih uložaka i hladna voda u kombinaciji sa sapunom, dlakama i nečistoćama najčešći uzrok začepljenja kupaonskih odvoda. U tom slučaju možeš kupiti sredstvo za odštopavanje i ostaviti ga da djeluje tijekom noći, a ujutro ga temeljito isprati kipućom vodom. Za izbjegavanje skupih vodoinstalaterskih popravaka, svakih par mjeseci odštopaj odvod kako ne bi došlo do većih kvarova.

Oštećenje električnih instalacija

Stari i neispravni kućanski uređaji najčešće uzrokuju oštećenja električnih instalacija, pucanje izolacije, strujne udare i nestanak struje. Upravo zato važno je pripaziti na električne instalacije u svom domu. Budući da je igranje s takvim popravcima opasno po život, najbolje je pozvati iskusnog električara koji će znati kako pristupiti kvaru.

Problemi s bravama

Vrata našeg doma često su predmet popravaka. Od uništene brave i zaboravljenih ključeva do provala, kvarove je poprilično teško otkloniti na svoju ruku. U tom slučaju jedino je rješenje pozvati bravara koji će ti omogućiti ponovni ulazak u stambeni prostor.

Razbijena stakla na prozorima i vratima

Stakla na otvorima lako se mogu razbiti, bilo da je uzrok lopta, propuh, oluja ili provala, a potrebno ih je što prije sanirati kako se ukućani ne bi ozlijedili. Prije poziva staklaru, mjesto nezgode možeš osigurati najlonom ili ceradom.


Iako neke kvarove možeš otkloniti ili ublažiti samostalno, uglavnom ih je pametno prepustiti profesionalcima. Zato ugovori A1 Pomoć u kući koju pruža ORYX Asistencija i osiguraj da je tvoj dom uvijek u dobrim rukama. Ova usluga omogućuje ti organizaciju pomoći u hitnim intervencijama, obavljanje popravaka i otklanjanje kvara u kućanstvu. Za samo 1,19 € (8,97 kn) mjesečno na raspolaganju su ti usluge vodoinstalatera, bravara, električara, stolara i staklara.

Uslugu A1 Pomoć u kući aktiviraj na A1 webu prilikom narudžbe nove tarife na pretplatu, Homeboxa ili fiksne usluge (korak "Dodatne pogodnosti"), pozivom Službi za korisnike na broj 0800 1313, u Moj A1 aplikaciji ili na A1 prodajnom mjestu.

Aktiviraj A1 Pomoć u kući do kraja studenog i uhvati vrijedne nagrade. Prijavi se na nagradnu igru do 30.11.2023. jer možeš osvojiti iPhone 15 128 GB, Xiaomi Electric Scooter 4 Lite ili Samsung TV 50. Prijavom ulaziš u nagradni bubanj, a izvlačenje troje sretnih dobitnika odvit će se 6. prosinca.

Foto: Getty Images
 

Putno osiguranje

A1 svijet

Bolje spriječiti nego liječiti: Tri razloga zašto je putno osiguranje uvijek dobra ideja

Putovanja mogu biti poprilično skupa pa uglavnom izbjegavamo dodatne troškove koji bi mogli opteretiti naš budžet. Međutim, nepredviđene nezgode poput bolesti, ozljede ili otkazanog leta mogu pokvariti tvoje putovanje, ali i imati poveće financijske posljedice.

Upravo je zato dobra ideja ugovoriti putno osiguranje koje pokriva širok spektar problema koji mogu poći po zlu u inozemstvu. Bolnički troškovi u inozemstvu mogu biti ogromni pa u ovom slučaju definitivno vrijedi izreka – bolje je spriječiti nego liječiti. Kako se bliži sezona skijanja, kada su nezgode i ozljede puno češće, dobra je ideja razmotriti ugovaranje putnog osiguranja.

U nastavku smo izdvojili neke od razloga zašto ga se isplati ugovoriti.

Eliminiraš dodatni stres

Putovanja mogu biti stresna sama po sebi, a dodatno se kompliciraju uz nezgode ili bolesti, posebno ako se dogode u zemljama čiji ti je jezik nepoznat. Uoči putovanja obično odvojimo vrijeme za proučavanje cijena hrane i pića, kulturnih i zabavnih sadržaja te javnog prijevoza. Međutim, proučavanje cjenika zdravstvenih usluga nije uobičajeno jer je poznato da troškovi liječenja i hitne pomoći mogu biti vrlo visoki.

Štediš vrijeme i novac

Putovanje košta i obično iziskuje nekoliko mjeseci štednje, a taj novac ne želiš izgubiti zbog nepredviđenih okolnosti. Ako mali dio svog budžeta izdvojiš za putno osiguranje, zapravo si osiguravaš zaštitu i bezbrižnost na putovanju. Za cijenu jednog espressa dnevno zaista se ne isplati riskirati dugoočekivani odmor. Osim pokvarenih planova, najobičnija zubobolja, viroza ili hitna operaciju, mogu ti nametnuti ogromne financijske izdatke, dok je cijena putnog osiguranja zaista prihvatljiva.

Osim toga, ugovaranje police je kratko i jednostavno, a danas ga uglavnom možeš obaviti na webu ili putem aplikacije.

Zadržavaš fleksibilnost

Ako se tvoje putno osiguranje aktivira pri izlasku iz Hrvatske, možeš se otisnuti na put kad god poželiš, bez brige o neplaniranim i često ogromnim troškovima.

Možeš birati želiš li se osigurati samo ti ili cijela tvoja obitelj, dok pokrića vrijede za razne situacije, od otkazivanja leta i gubitka prtljage do potrage i spašavanja u slučaju nezgode.

Putuj pametno i bezbrižno

Putno osiguranje za A1 korisnike usluga je koju pruža osiguravajući partner L’AMIE, a omogućuje ti zaštitu i bezbrižnost na putovanju. Za razliku od većine drugih putnih osiguranja, uslugu ne plaćaš unaprijed, nego samo za dane provedene u inozemstvu, već od 1,69 € (12,73 kn) dnevno. Dakle, usluga ti se ne naplaćuje nakon registracije, već tek po prelasku granice.

Kako to funkcionira u praksi? Kad izađeš iz Hrvatske i povežeš se na mrežu lokalnog operatora u inozemstvu, dobit ćeš SMS o aktivaciji pokrića za to putovanje. Ako ne želiš koristiti Putno osiguranje za A1 korisnike na tom putovanju, jednostavno ga deaktiviraj odgovorom na spomenuti SMS. Pri povratku u državu i spajanjem na A1 mrežu, dobivaš SMS obavijest o završetku pokrića za to putovanje i usluga je u mirovanju do tvog sljedećeg putovanja u inozemstvo.

Putno osiguranje za A1 korisnike pokriva zdravstveno osiguranje (bolničko i izvanbolničko liječenje, prijevoz, traganje i spašavanje), osiguranje od nezgode (zaštita za tebe i obitelj u slučaju teže nezgode na putovanju), osiguranje prtljage (oštećenje, uništenje ili gubitak prtljage na putovanju) te osiguranje od kašnjenja i otkazivanja leta (pokrivanje troškova smještaja uslijed kašnjenja i otkazivanja leta).

Registriraj se za Putno osiguranje za A1 korisnike u Moj A1 aplikaciji, prilikom narudžbe mobilne tarife na pretplatu na webshopu (na koraku Dodatne pogodnosti) ili u A1 centrima i partnerskim prodajnim mjestima.

Foto: Getty Images