Kako zaštititi dijete na internetu? Pet savjeta uz koje ćeš smanjiti rizik od opasnosti

#Tips&Tricks
  • Autor A1 Hrvatska
  • Datum 21.05.2024.

Iako je internet u teoriji pozitivna stvar jer nam omogućuje neprestanu komunikaciju s prijateljima i obitelji, nije uvijek sigurno i pozitivno mjesto za djecu.

Tu na scenu stupaju roditelji koji djeci mogu pomoći da maksimalno iskoriste sve prednosti digitalne tehnologije, ali i zaštititi ih od potencijalnih rizika. U nastavku ti
donosimo nekoliko savjeta uz koje možeš to postići.

Postavi jasna pravila

Prije svega, važno je postaviti pravila o načinu, vremenu i mjestima na kojima se koriste uređaji.

Iskreno razgovaraj s djetetom o tome s kim i kako komunicira, kao i tko može vidjeti što objavljuje na internetu. Djeci je važno objasniti da sve što se jednom objavi na društvenim mrežama zauvijek ostavlja digitalni trag i zato trebaju paziti što pišu.

Moraju razumjeti da diskriminirajući ili neprikladan kontakt nikad nije prihvatljiv, kao i da nitko ne bi trebao širiti glasine ili dijeliti bolne ili neugodne priče ili fotografije. Ono što se jednoj osobi čini kao bezazlena šala, drugu osobu može duboko povrijediti.

Učini sve što možeš da ti se dijete samo od sebe povjerava, kako o offline, tako i o online aktivnostima. Ako doživi nešto na internetu što mu izaziva strah, bol ili nelagodu, važno je da zna da ti se može obratiti.

Druženja u virtualnom svijetu

Djeca uče iz primjera i zato im stvori uvjete za sigurnu i pozitivnu online komunikaciju. Povezivanje s drugima može ti biti sjajna prilika da pokažeš kako zračiti ljubaznošću i empatijom u virtualnom svijetu.

Osim toga, važno je naučiti najmlađe kako prepoznati lažne vijesti i neprimjereni sadržaj. Upoznaj ih s pouzdanim izvorima informacija, medijima i sadržajima. Dok provodiš vrijeme s djetetom, možeš prepoznati aplikacije, igrice i drugi sadržaj primjeren njegovoj dobi.


Djeca su često izložena štetnim oglasima koji promoviraju stereotipe te nezdrave proizvode i navike, a često ih je teško razaznati od ostalog sadržaja. Zajedno istražite što nije u redu s takvim negativnim porukama i kako prepoznati oglase.

Promoviraj pozitivne online navike

Pripazi na svoje online interakcije, posebno na ono što dijeliš na internetu o svom djetetu, uključujući fotografije i videozapise.

Potiči dijete da bude ljubazno na internetu i promatraj kako se ponaša dok je online. Ako se čini uzrujano ili tajnovito, pokreni razgovor i pojasni da zlostavljanje ili uznemiravanje nikad nije njihova krivnja.

Dopusti im da se zabave i izraze

Provođenje vremena na internetu može biti sjajna prilika da djeca uče, kreativno se izraze, dijele svoje stavove i podupiru vrijednosti koje su im bitne, piše UNICEF.

Važno je izbalansirati aktivnosti u online svijetu s rekreacijom i zato ih potakni da koriste internet za tjelovježbu ili igre koje zahtijevaju kretanje u prirodi.

Zaštiti ih tehnologijom

S vremena na vrijeme provjeri je li uređaj tvog djeteta ažuriran i ima li najnoviji softver. Pogledaj i jesu li postavke privatnosti uključene tako da minimiziraju prikupljanje podataka, točnije da drugi ne vide informacije koje ne želiš da vide.

Pomozi djetetu da nauči čuvati privatnost osobnih podataka. Ako postavke sigurnosti nisu dobro postavljene, bilo tko može vidjeti njegove podatke. Za mlađu djecu korisni su alati poput roditeljskog nadzora sigurnog pretraživanja.

Pokrij web kamere dok ih ne koristite i oprezno pristupaj besplatnim edukativnim stranicama. Ako se od djeteta traži fotografija ili puno ime, provjeri radi li se o pouzdanoj stranici.

Još jedan koristan alat je A1 SafeNet, koji je odnedavno dostupan i A1 korisnicima na bonove. Radi se o efikasnom sigurnosnom rješenju koje omogućuje bezbrižno korištenje interneta i zaštitu podataka na svim uređajima spojenima na A1 mobilnu i fiksnu mrežu.

Kako funkcionira A1 SafeNet kod korisnika na bonove? Zaštita je implementirana na A1 mreži, što znači da nije potrebno preuzimanje ili instalacija aplikacija. Baza zlonamjernih stranica neprestano se ažurira pa je zaštita uvijek pouzdana.

Zaštita je povezana sa SIM karticom na mobilnoj mreži te ostaje aktivna čak i ako se SIM kartica prebaci u drugi uređaj. Ako pristupiš zlonamjernoj stanici, dobit ćeš upozorenje koje sprječava daljnje otvaranje potencijalno opasnih sadržaja za uređaj i osobne podatke.

Iskusi bezbrižnije surfanje i aktiviraj A1 SafeNet već danas u Moj A1 aplikaciji ili slanjem SMS-a sadržaja „SAFENET“ na broj 13270.

Foto: Getty Images

Povezane vijesti

Vidi sve vijesti
Kako produljiti trajanje baterije na iPhoneu

Sve teme

Želiš da ti baterija na iPhoneu duže traje? Uz ova četiri savjeta ćeš to postići

Kako svaka nova serija iPhonea postaje sve brža, veća i bolja, isto vjerojatno očekuješ i od trajanja baterije. Zato baterija kod većine modela traje oko jedan dan ili malo više, uz redovitu upotrebu.

Ali što ako jednu večer zaboraviš napuniti svoj iPhone? Ili ako si na putovanju i iscrpiš bateriju do krajnjih granica, ali želiš da još malo potraje? Puno je scenarija u kojima ti je potrebno da ti baterija duže potraje, a u nastavku ti donosimo četiri savjeta uz koja ćeš to postići.

Isključi aplikacije u pozadini

U postavkama svog iPhonea potraži „Osvježavanje aplikacija u pozadini“ i isključi aplikacije koje se ne trebaju stalno osvježavati u pozadini sustava.

Ali pripazi koju aplikaciju isključuješ jer onda nećeš dobivati njihove notifikacije, ali ćeš uštedjeti bateriju. Primjerice, ako isključiš Instagram, TikTok ili WhatsApp, neće ti dolaziti obavijesti i možda ćeš propustiti poruke koje ti pristižu.

Isključi Siri

Ako ne koristiš značajku „Hey Siri“, isključi je jer tvoj iPhone onda neće stalno slušati za Siri zapovijed i tako ćeš uštedjeti bateriju.

U postavkama pronađi „Siri i pretraživanje“ i odaberi „Isključi“. A ako želiš ponovno uključiti Siri, uvijek ti je dostupna držanjem gumba za zaključavanje.

Nemoj zatvarati sve aplikacije

Iako ti se ovaj savjet možda čini kontroverznim, Apple je u iOS-u usavršio multitasking. Točnije, aplikacije koje se ne koriste u pozadini jednostavno su stavljene u stanje mirovanja, sve dok se ponovno ne otvore.

Dakle, ako želiš uštedjeti bateriju na svom iPhoneu, upamti da ne moraš zatvoriti aplikacije jer ti to uz bateriju, troši vrijeme i resurse.

Uključi Low Power Mode

Ako ti je postotak baterije manji od 20 posto, a nisi ni blizu punjača, još uvijek možeš produljiti rad mobitela. Za početak možeš uključiti Low Power mode i tako smanjiti svjetlinu zaslona, optimizirati performanse uređaja i ograničiti mnoge aktivnosti koje se odvijaju u pozadini na tvom mobitelu.

Kada ti razina baterije dosegne 20 i 10 posto automatski ćeš dobiti upit o uključenju značajke Low Power Mode, ali možeš je omogućiti kad god želiš. Pronađi ga u postavkama pod izbornikom „Baterija“ i uključi ga. Ova značajka automatski se isključuje kad napuniš iPhone do 80 posto ili kada je ručno isključiš u spomenutom izborniku.

Foto: Getty Images

Prvo savjetovalište Centra za sigurniji internet u Zagrebu

Sve teme

Sigurniji internet za sve nas: U Zagrebu je otvoreno prvo psihološko savjetovalište za online nasilje

Centar za sigurniji internet (CSI) u 2023. godini zaprimio je 300 % više poziva građana kojima je bilo potrebno savjetovanje ili psihološka pomoć djeci koja su doživjela neki oblik nasilja na internetu, u odnosu na godinu prije. S obzirom na sve veću potrebu za stručnom pomoći, u prostorijama A1 centra u zagrebačkoj Gajevoj ulici, otvoreno je prvo CSI savjetovalište specijalizirano za pružanje stručne pomoći roditeljima i djeci koja su se upoznala s negativnom stranom online svijeta. Riječ je o problemima sigurnosti na internetu, sextingu, pretjeranom korištenju tehnologije, cyberbullyingu, lažnim vijestima te ostalim rizicima s kojima se djeca i mladi mogu suočiti na internetu. 

Radno vrijeme novootvorenog Savjetovališta je radnim danom od 8 do 16 sati, a u slučaju hitnosti, stručnjaci su također dostupni na besplatan i anoniman broj 0800 606 606. Za savjetovanje je potrebno dogovoriti termin mailom na info@csi.hr.

„Savjetovalište će biti ključna točka pružanja pomoći i podrške djeci, mladima, roditeljima i stručnjacima koji se suočavaju s izazovima digitalnog svijeta. Ovdje će naš tim stručnjaka, s psiholozima, socijalnim radnicima i drugim stručnjacima, biti na raspolaganju kako bi pružio savjetovanje, podršku i edukaciju o sigurnom ponašanju na internetu. Ovo Savjetovalište predstavlja ne samo novi prostor za pomoć, već i simbol naše posvećenosti u borbi protiv svih oblika digitalnog nasilja i zloupotrebe. Pozivamo sve roditelje, djecu, obrazovne institucije i stručnjake da iskoriste naše usluge i pridruže se zajedničkom naporu za stvaranje sigurnijeg internetskog prostora za sve“, istaknuo je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu

Novootvoreno Savjetovalište pružit će iznimnu podršku i institucijama koje su usmjerene na pružanje pomoći djeci i mladima. „Svjedoci smo da su danas promjene u digitalnom okruženju vrlo brze i da je svima nama teško pratiti trendove u tom području. Zato je i djeci i učiteljima, a posebno roditeljima, potrebna podrška i osnaživanje kako bi sigurno koračali kroz digitalni svijet, koristili mogućnosti koje im taj svijet pruža i znali se zaštiti. Centar za sigurniji internet ne samo da prati trendove u digitalnom svijetu, nego ih i sam kreira i zaista su jedina ustanova koja je u ovom području dugo vremena sveprisutna od praćenja povreda prava djece na internetu, trendova, mogućnosti zaštite do savjetovanja i edukacija za sve ključne dionike kao i senzibiliziranja javnosti za ovu problematiku“, rekla je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu

Doniraj i podrži rad mobilnih timova CSI-ja

Višegodišnja suradnja A1 Hrvatska i CSI-ja temelji se na zajedničkoj viziji interneta kao sigurnog online prostora. Stoga je i na fundraising platformi Čini pravu stvar pokrenut novi izazov pod nazivom Svako dijete je bitno, gdje god se nalazilo kojim se želi prikupiti 40.000 eura za mobilni tim CSI-ja. Time će priliku za stručnim savjetima djelatnika CSI-ja dobiti i brojna manja mjesta u kojima se djeca i odrasli nemaju priliku kvalitetno educirati o negativnim aspektima online svijeta. 

„Iznimno sam ponosna što smo ponovno pokazali uspješnost tandema CSI i A1 Hrvatska u pokretanju i realiziranju projekata koji pružaju značajan doprinos edukaciji građana o pozitivnim i negativnim stranama online svijeta. Naša suradnja kroz platformu #BoljiOnline odražava duboko razumijevanje važnosti sinergije između telekom industrije i stručnjaka za online sigurnost u kreiranju pozitivnih trendova u digitalnom društvu. Prema tome, uspješni projekti koji su za nama, pa tako i otvaranje ovog Savjetovališta, nisu samo dokaz da radimo odličan posao, već su i motivacija da nastavimo djelovati kao pokretač pozitivnih društvenih promjena koje upućuju na to da je A1 Hrvatska više od telekoma“, istaknula je Iva Ančić, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja u A1 Hrvatska

Zajednički projekti Centra za sigurniji internet i A1 Hrvatska

CSI savjetovalište nije bila jedina društveno odgovorna inicijativa koja je predstavljena na otvorenju. Naime, CSI i A1 Hrvatska u suradnji s kreatorima sadržaja okupljenima u Mood Media agenciji, među kojima su i Marko Cuccurin te Nika Pavičić, u sljedeća će tri mjeseca posjetiti 10 osnovnih škola diljem Hrvatske gdje će radionicama pod nazivom Gen Z Akademija powered by A1 educirati učenike sedmog i osmog razreda o potencijalnim opasnostima online svijeta. Kako bi što efikasnije osvijestili učenike o odgovornom ponašanju u online svijetu, svi kreatori sadržaja pohađali su Školu odgovornog influensanja te zavrijedili certifikat „odgovornog influencera“. 

Podijeljene su i LIKE nagrade kojima CSI odaje priznanje onima koji su se posebno istaknuli u promicanju odgovornog ponašanja u online svijetu. Tako je LAJK za odgovornost uručen zagrebačkoj Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, dok je LAJK za odgovorno izvještavanje dodijeljen kreatorici sadržaja Gloriji Peranić. LAJK za digitalno odgovornog roditelja primila je pjevačica Franka Batelić, a pravobraniteljici za djecu Helenci Pirnat Dragičević uručen je LAJK za promicanje odgovornosti na internetu.

Foto: A1 Hrvatska